Vücut Şekillendiren Spor Aletleri ve Görevleri Nelerdir?

Vücut Şekillendiren Spor Aletleri ve Görevleri Nelerdir?

Spor salonu genellikle her birimiz için farklı bir anlam ifade eder. Kimileri yağ yakarak ideal kiloya ulaşmak; kimi sporcular ise vücut şekillendirmek için salondaki yerini alır.  Kişisel eğitmenler eşliğinde veya bireysel olarak belli bir program çerçevesinde yaptığınız egzersizlerle hedeflerinize ulaşırsınız. Yeterli düzeyde yapılacak bir ısınma turunun ardından fiitness aletleri ile mücadeleniz başlar. Koşu bandı, eliptik bisiklet, kürek vb. derken her antrenman artık yeni bir meydan okumadır. Peki, kas geliştirici özellikteki bu ilginç spor aletleri hakkında neler biliyoruz? İşte vücut şekillendiren spor aletleri isimleri ve görevleri!

Koşu bandı sizi bekliyor!

İnsanlığın durduğu yerde sayarken geliştiği tek yer belki de koşu bandıdır. İlk kez spor salonu kullanıyorsanız, hiçbir yere varmadan efor harcamak ilk bakışta anlamsız gelebilir. Fakat işin aslı pek de öyle değildir. Hızını ritminize göre ayarlayacağınız bir koşu bandında bacak kaslarınız giderek daha çalışkan olacaktır. Ayrıca, daha fazla güç gerektiren spor aletleri öncesinde sporculara iyi bir ısınma turu sunarlar. Vücudunuzun yağ yakma performansını hızlandıran koşu bandı, bu açıdan incelmenize de yardım eder. Zamanla daha iyi bir performansla koştuğunuzu görürseniz, eğim düzeyini artırarak koşu bandı verimliliğinizi yükseltebilirsiniz.

Pedala basma vakti: Kondisyon bisikleti

Çocukluğunuzdan beri pedala basmayı sever misiniz? Öyleyse, kondisyon bisikleti sizin için eforlu ama eğlenceli bir spor aleti olabilir. Bu bisiklet, spor yaparken dayanıklılığınızı artırır ve oturduğunuz için akıllı telefonunuzdaki favori içeriklerinizi izleyebilirsiniz. Dikey kondisyon bisikleti kısa sürede yağ yakımı için idealken; yatay kondisyon bisikleti rahatına düşkün sporculara seslenir. Özellikle de aralıklı (interval) bisiklet antrenmanı olarak tanımlayabileceğimiz express cycling, neredeyse tüm bedeninize şekil verir. Daha çok grup dersleri yoluyla gerçekleştirilen bu aktivitede pedal çevirme temponuz müziğe göre ritim kazanır. Kısa aralıklarla oturup kalkma hareketleri içermesi nedeniyle express cycling epey yorucu bir aktivitedir. Fakat terden sırılsıklam olmuş bir sporcu sutyeni veya atlet, aslında sizin neler başarabileceğinizi gösterir.

Uzay yürüyüşü gibi bir deneyim: Eliptik bisiklet

Her ayağınızı uzunca birer palete, ellerinizi ise dikey kollara koyun. Ardından bir sağ, bir sol şeklinde adımlarınızı ileriye doğru atın. Nasıl hissediyorsunuz? Sanki uzay yürüyüşü yapıyormuş gibi değil mi? Çünkü eliptik bisiklet tam da buna benzer bir deneyim vadediyor. Siz hızlandıkça otomatikleşen hareketlerle hızla yağ yakmanızı sağlayan bu spor aletleri, verimli bir antrenmandır. Eliptik bisiklet bedeninizin alt ve üst kısımlarını aynı anda çalıştırması nedeniyle oldukça etkilidir.

Kürek: Haydi haydi, hop hop hop!

Vikingler çizgi dizisini izlediniz mi bilmiyoruz ama belki de onlar gibi küreklere asılma vaktiniz geldi. Kollarınızı ve bükülü dizlerinizi geriye doğru çekip ve sonrasında vücudunuzu öne doğru bırakın. Bedeninizin ne kadar gerilip esnediğini fark edebilirsiniz. Küçük dijital ekran sayesinde, ne kadar sürede ve kaç metre halat çektiğinizi görebilirsiniz. Kol kaslarınız için harika bir spor aleti olan kürek sayesinde, pazularınızı göstereceğiniz günler çok yakında!

Lat pull down ile sırtınızla omuz omuza!

Koltuğa oturdunuz, ağırlığı ayarladınız; şimdi omuzlarınıza güvenme zamanı! Lat pull down kullanırken barı aşağıya doğru indirip kaldırın. Omuzlarınızı genişletip sırtınızı güçlendirecek bu spor aletleri, barfiks çekiminin daha kolay bir yoludur.

Kollara kuvvet: Triceps pull down

Pazuları göstermek güzel ama ya dış kol kası olarak bilinen triceps’ler? Elbette onlar için de tam isabet bir spor aleti var: Triceps pull down. Ayakta durun ve bir ucu barlara bağlı halatı aşağı çekip bırakın, işte bu kadar! Bu egzersizle arka kol kasları aktif bir şekilde çalışır ve omuzlar da bu harekete eşlik eder. Kollardan omuza, oradan da boyun ve sırta dek vücudunuzun farklı bölgelerini geliştirir.

Machine abdominal ile gelsin baklavalar (!)

Şirinler’i görmeniz mümkün değil.  Fakat çalışkan bir sporcu olursanız, bir gün baklava kaslarınız bile olabilir. Machine abdominal egzersizleriyle karın kaslarınız gün geçtikçe gelişir ve etkileyici bir görünüm elde edebilirsiniz. Bunun için öncelikle dik bir oturuş yapın. Ellerinizi yukarıdan konumlandırarak machine abdominal kollarını kavrayın. Gövdenizi öne doğru büküp kaldırın. Karın kaslarınızın nasıl aktif bir hâle geldiğini hissedeceksiniz.

Göğüs kasları için pec deck fly

Göğüs bölgesi vücut şeklini en fazla belli eden yerlerden biridir. Pec Deck Fly ise göğüs kaslarınızın ihtiyacı olan spor aletidir. Dış göğüs kaslarını şekillendiren bu mucizevi aletler, bu bölgedeki olası sarkmaları engeller. Bunların yanı sıra, kadın sporcular için göğüs sarkmalarını da önemli ölçüde önler.  Barları sağdan ve soldan içe doğru çekip ardından açığa genişlettikçe göğüs kaslarınız bayram edecek. 

Cable crossover ile egzersizlerinizi çeşitlendirin

Halat mekanizmasıyla işleyen cable crossover, aynı spor aleti üzerinden farklı egzersizler yapmanızı sağlar. Klasik cable crossover ile omuzlarınızın ve kollarınızın ön kısımlarındaki kaslar gelişir. Bunun için kollarınızı kucaklar gibi öne ve arkaya çekip bırakmanız gerekir.

Cable crossover ile yapabileceğiniz bir diğer egzersiz low pulley’dir. Kollarınıza aşağıdan güç alarak yaptığınız bu çalışmayla hem göğüs kaslarınız hem de omuzlarınız çalışır. Halatı aşağıdan yukarıya çekmeniz söz konusu bölgelerdeki ön kasları hareketlendirir.

Vücudunuzu şekillendirirken en çok önemsediğiniz bölge sırtınız mı? Öyleyse, cable crossover tam size göre! Oturarak veya ayakta yapabileceğiniz bu egzersizde omuz üstü, kürek ve arka omuz kasları çalışır. Cable crossover kablosunu çaprazlama kullanarak yapacağınız bu reverse cable hareketleriyle hedefinize ulaşabilirsiniz. Kolay olmadığını kabul ediyoruz ama sabrın meyvesi tatlı olduğuna göre, bizce denemeye değer!

Güçlü bacaklar isteyenlere: Leg press, leg extention, leg curl

Süper model bacakları isteyen bir kadın sporcu veya Roberto Carlos bacakları hedefleyen bir erkek sporcu olun. Eninde sonunda bu spor aletleri ile karşılaşacaksınız. Durum bu olduğuna göre, onları şimdiden tanımak en iyi karar olacaktır.

Bacaklarınızın itiş gücüne odaklanan leg press ile başlayalım. 45 derecelik eğimde konumlandırılmış bir kasnağı bacaklarınızla itip ağırlıkları hareket ettirmek kolay iş sayılmaz. Yine de bu spor aletleri ile şekilli bir kalçaya ve bacaklara ulaşmanın keyfi de bir başka olmalı.  Kaldı ki ikinci planda karın ve sırt kaslarınızı da çalıştırdığına göre, daha ne olsun! Gerisi sizin performansınıza kalmış demektir.

Uyluk kemiğinin önündeki dört bacak kasını çalıştıran leg extention ise kayda değer bir dayanıklılık testidir. Üst bacak kaslarını çalıştıran bu spor aleti bacaklara ilaç gibi gelse de dikkatli olunmalıdır. Diz ve bacak bölgesinde önemli bir direnç yaratan bu antrenmanda aşırı zorlanmanız sakatlıklara yol açabilir.

Baldırları elbette unutmadık! Leg curl üzerinde yapacağınız spor hareketleri yoluyla bacak arkalarınızı güçlendirebilirsiniz. Söz konusu spor aletleri temel olarak, bacaklarınızın arkasından kalçanıza doğru yapacağınız hareketlere dayanır. Görece güçsüz bacaklara sahip olan veya kalçasına istediği şekli vermek isteyenler için birebirdir. Bu egzersizler yoluyla doğal olarak genişleyen bacaklarınız, bedeninizi şekillendirmede olumlu yönde rol oynar.

Vücut şekillendiren spor aletleri tabii ki bunlarla sınırlandırılamayacak kadar geniş bir yelpazeye yayılmıştır. Fakat ortalama bir spor salonunda en yaygın görülen vücut geliştirme ve fitness aletleri genellikle bu ünitelerdir. Activera spor tayt ve sporcu sutyeni ile gittiğiniz her antrenmandan mutlu bir şekilde ayrılacağınız antrenmanlar dileriz.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?

Bu yazıyı cevaplamak ister misiniz?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kadın Giyim

Ölçüler doğrudan vücudunuzun üzerinde alınmalıdır.

Size uygun olan bir sütyen takarken göğsünüzü, göğüs çevrenizin en geniş yeri üzerinden ölçün. Sütyen alışverişi yapıyorsanız, göğüs çevresinizin hemen altından başka bir ölçüm daha yapmanız gerekir. Belinizi en dar yerinden ölçün. Kalça ölçümünüzü alt kalça bölgenizin en geniş yerinden yapın. İç bacak uzunluğu, bacağınızın üst iç kısmından yere kadar ölçülür.

Sepet
Favorileriniz 0
Favorilerimi Gör Alışverişe Devam Et